lunes, 23 de marzo de 2015

JAK NEZMĚNIT OLEJ V TOXICKOU LÁTKU?



  Olej se na pánvičce nesmí přepálit. Jestli se z něj kouří je již pozdě!



Když se z oleje začne kouřit začaly se již spalovat tuky, jinými slovy se z něj stal přepálený a toxický produkt a ne jídlo. Můžeme to zjistit protože:

  • Se začne se z oleje kouřit a my vdechujeme akrolein, který je toxický, dráždivý a má karcinogenní potenciál.
  • Na pávni bez přilnavého povrchu se vytvoří vrstva-dehet, která  je občas težko viditelná, ale mění nepřilnavé vlastnosti pánve.
A také existují další změny, které nevnímáme my, ale naše tělo ano. Jsou to:

  • Nenasycené mastné kyseliny cis se transformují na formu trans, což znamené, že nejsou biologicky aktivní a naše tělo je nerozpozná jako stravu.
  • Produkují se polymerizace: produkty těžce stravitelné, které ovlivňují funkci našich jater a žlučníku
  • Teplo urychluje žluknutí oleje a produkci volných radikálů

     Čím čistější olej je, tím dříve se přepálí


Tím chci říci, že pokud se staráme o vlastní zdraví a kupujeme si kvalitní panenské oleje z prvního presování za studena musíme si být vědomi toho, že jsou nejvíce náchylný k teplu.
Tady uvádim teplotu, při níž některé oleje začínají kouřit:

  • Panenský olivový olej 215 stupňů
  • Extra panenský olovový olej 160 stupňů
  • Olivový olej z prvního presování 130 stupňů
  • Slunečnicový rafinovaný olej 220 stupňů
  • Slunečnicový olej bez rafinace 105 stupňů
  • Palmový olej 230 stupňů
  • Kokosový olej 230 stupňů

Doporučení:


  • Zavírat olej zátkou, aby s předešlo oxidaci a tomu, aby nasál pachy a chutě.
  • Ochraňovat před světlem-tmavá, skleněná láhev
  • Při zahřátí oleje stačí, když začne lehce dělat bubliny a můžeme vložit další potraviny, které chceme tepelně zpracovat.
  • Nepoužívejte olej opakovaně!!! V tak důležitých věcech nešetřeme!

No hay comentarios:

Publicar un comentario