JAK
NEZMĚNIT OLEJ V TOXICKOU LÁTKU?
Olej se na pánvičce nesmí přepálit. Jestli se z něj kouří je již pozdě!
Když se z oleje začne kouřit začaly se již spalovat tuky, jinými slovy se z něj stal přepálený a toxický produkt a ne jídlo. Můžeme to zjistit protože:
- Se začne se z oleje kouřit
a my vdechujeme akrolein, který je toxický, dráždivý a má karcinogenní
potenciál.
- Na pávni bez přilnavého povrchu se vytvoří
vrstva-dehet, která je občas težko
viditelná, ale mění nepřilnavé vlastnosti pánve.
A také existují
další změny, které nevnímáme my, ale naše tělo ano. Jsou to:
- Nenasycené mastné kyseliny cis se transformují na formu trans, což znamené, že nejsou
biologicky aktivní a naše tělo je nerozpozná jako stravu.
- Produkují se polymerizace: produkty těžce
stravitelné, které ovlivňují funkci našich jater a žlučníku
- Teplo urychluje žluknutí oleje a produkci
volných radikálů
Čím čistější olej je, tím dříve se přepálí
Tím chci říci, že
pokud se staráme o vlastní zdraví a kupujeme si kvalitní panenské oleje z prvního
presování za studena musíme si být vědomi toho, že jsou nejvíce náchylný k teplu.
Tady uvádim
teplotu, při níž některé oleje začínají kouřit:
- Panenský olivový olej 215 stupňů
- Extra panenský olovový olej 160 stupňů
- Olivový olej z prvního presování 130 stupňů
- Slunečnicový rafinovaný olej 220 stupňů
- Slunečnicový olej bez rafinace 105 stupňů
- Palmový olej 230 stupňů
- Kokosový olej 230 stupňů
Doporučení:
- Zavírat olej zátkou, aby s předešlo oxidaci
a tomu, aby nasál pachy a chutě.
- Ochraňovat před světlem-tmavá, skleněná láhev
- Při zahřátí oleje stačí, když začne lehce
dělat bubliny a můžeme vložit další potraviny, které chceme tepelně zpracovat.
- Nepoužívejte olej
opakovaně!!! V tak
důležitých věcech nešetřeme!
No hay comentarios:
Publicar un comentario