lunes, 2 de marzo de 2015

5 Bílých jedů, co jíme každý den - CUKR


V naší dietě existují potraviny, které by se měli nazývat spíše „jedy“, mají nízkou nutriční hodnotu a mohou být dokonce škodlivé pro naše zdraví. Jak? Na to se podíváme v následujících příspěvcích.




Za bílé jedy se v dietetice považují:

  • Rafinovaný cukr
  • Rafinovaná mouka
  • Rafinovaná sůl
  • Mléko
  • Bílá rýže


Začněme CUKREM!
Cukr je téměř všude!!!! Jen se podívejte na složení některých polotovarů, sušenek a dokonce y kočičích konzerv!
Bílý cukr se víceméně nemůže považovat za potravinu, protože to je pouze chemická látka. Získává se z různých rostlinných zdrojů jako cukrová třtina nebo řepa z kterých se odstraní šťáva tím, že se odejme veškerá vláknina, které tvoří až 90 procent zmiňovaných rostlin.
K vyčištění získané tekutiny se používá oxid vápenatý. Tato alkalinická reakce šťávy a oxidu vápenatého znehodnotí téměř všechny vitamíny. Dále se přidá oxid uhličitý, aby urychlil tento proces. Tekutina dále protéká filtry, kde se oddělují nečistoty a nakonec se jen přidají síran vápenatý a kyselina sírová, které jí nechají téměř bílou.

Rafinovaný cukr nemá bílkoviny, vitamíny, nemá žádné minerály, enzymy, vlakninu, tuky a nemá ani žádný prospěch pro naše zdraví. Pouze nám dává energii. Ta přichází z glukózy a fruktózy. Tu, také jak správně můžete namítnout obsahuje ovoce a zelenina. Nicméně ten problém je v tom, v jaké podobě jí konzumujeme. Ovoce a zelenina také ale obsahují vitamíny, minerály a vlakninu, které jsou třeba pro dobrou metabolizaci cukru. Pokud cukru byly odňaty tělo je musí někde najít a bere je nám. Způsobujenašemu tělu tak nedostatek vitamínů. Zejména skupiny B, minerálů (hlavně magnezio) a stopových prvků.

Cukr a kosti. Při větší spotřebě cukru se zvýší hladina vápníku v moči. Cukr produkuje kyselé metabolity a pro jejich neutralizaci se vylučuje vápník z kostí. Tím se samozřejmě kosti oslabují.

Cukr a infekce, strava bohatá na cukry dělá příznivé prostředí pro rozmožování kvasinek např. Candida albicans, bakterií a parazitů. Nějaké studie prokázaly, že když jíme cukr tak se snižuje schopnost bílých krvinek zničit bakterie.

Cukr a výkyvy v náladě. Rafinovaný cukr je velmi rychle vstřebán tenkým střevem, což způsobí rychlou hyperglykémii (vysoký obsah cukru v krvi),
  která vede k fyzické i psychické exitaci a posléze k nevyhnutému sjezdu-hypoglykémií, který je doprovázen mentální depresí, fyzickou únavou a cítíme, že znova potřebujeme nějaký povzbuzující prostředek. Ten opět způsobí hyperglycémii atd. atd. Tyto výkyvy cukru v krvi způsobují zhoršení regulačních mechanismů metabolismu a oslabují nervový systém, což vede k únavě, agresivitě, popudivosti atd.

 

Jaké máme tedy možnosti?


Umělá sladidla (aspartam, sacharin, cyklamáty) v žádném případě! Jsou škodlivé pro náš organismus. 

 Nejlepší náhražkou cukru je stévie. Je to rostlina, která je až 100x sladší než cukr.  Pokud jste již v momentě, že nemáte výkyvy glykémie, můžete si dovolit přibrat do svého jídelníčku například trochu integrálního cukru (cukr, který nebyl rafinován např. Mascavo, což portugalsky znamená hnědý), trochu medu nebo melasy dobré kvality
. Pozor na hnědý cukr, je jen o malinko lepší než bilý. Čím méně bylo zasahováno do toho, čím chceme sladit tím lépe.

Hlavu vzhůru. Jenom se jedná o to ze stravy vynechat cukr!!!!!!

Bibliografie:
Olga Cuevas, Equilibrio através de la alimentación, Barcelona 2011
Vida Lúcida



No hay comentarios:

Publicar un comentario