5 Bílých jedů, co jíme každý den - CUKR
V naší dietě
existují potraviny, které by se měli nazývat spíše „jedy“, mají nízkou nutriční
hodnotu a mohou být dokonce škodlivé pro naše zdraví. Jak? Na to se podíváme v následujících příspěvcích.
Za bílé jedy se v dietetice považují:
- Rafinovaný cukr
- Rafinovaná mouka
- Rafinovaná sůl
- Mléko
- Bílá rýže
Začněme CUKREM!
Cukr je téměř všude!!!! Jen se podívejte na složení některých polotovarů, sušenek a dokonce y kočičích konzerv!
Bílý cukr se víceméně nemůže považovat za potravinu, protože to je pouze chemická látka. Získává se z různých rostlinných zdrojů jako cukrová třtina nebo řepa z kterých se odstraní šťáva tím, že se odejme veškerá vláknina, které tvoří až 90 procent zmiňovaných rostlin.
K vyčištění
získané tekutiny se používá oxid vápenatý. Tato alkalinická reakce šťávy a
oxidu vápenatého znehodnotí téměř všechny vitamíny. Dále se přidá oxid uhličitý,
aby urychlil tento proces. Tekutina dále protéká filtry, kde se oddělují
nečistoty a nakonec se jen přidají síran vápenatý a kyselina sírová, které jí
nechají téměř bílou.
Rafinovaný cukr
nemá bílkoviny, vitamíny, nemá žádné minerály, enzymy, vlakninu, tuky a nemá
ani žádný prospěch pro naše zdraví. Pouze nám dává energii. Ta přichází z
glukózy a fruktózy. Tu, také jak správně můžete namítnout obsahuje ovoce a zelenina. Nicméně ten problém je v tom, v jaké podobě jí
konzumujeme. Ovoce a zelenina také ale obsahují vitamíny,
minerály a vlakninu, které jsou třeba pro dobrou
metabolizaci cukru. Pokud cukru byly odňaty tělo je musí někde najít a bere je nám. Způsobujenašemu tělu tak nedostatek vitamínů.
Zejména skupiny B, minerálů (hlavně magnezio) a stopových prvků.
Cukr a kosti. Při
větší spotřebě cukru se zvýší hladina vápníku v moči. Cukr produkuje
kyselé metabolity a pro jejich neutralizaci se vylučuje vápník z kostí.
Tím se samozřejmě kosti oslabují.
Cukr a infekce, strava bohatá na cukry dělá
příznivé prostředí pro rozmožování kvasinek např. Candida albicans, bakterií a
parazitů. Nějaké studie prokázaly, že když jíme cukr tak se snižuje schopnost
bílých krvinek zničit bakterie.
Cukr a výkyvy v náladě. Rafinovaný cukr
je velmi rychle vstřebán tenkým střevem, což způsobí rychlou hyperglykémii (vysoký obsah cukru v krvi),
která vede k fyzické i psychické exitaci a posléze k nevyhnutému
sjezdu-hypoglykémií, který je doprovázen mentální depresí, fyzickou únavou a
cítíme, že znova potřebujeme nějaký povzbuzující prostředek. Ten opět způsobí
hyperglycémii atd. atd. Tyto výkyvy cukru v krvi způsobují zhoršení
regulačních mechanismů metabolismu a oslabují nervový systém, což vede
k únavě, agresivitě, popudivosti atd.
Jaké máme tedy možnosti?
Nejlepší náhražkou cukru je stévie. Je to rostlina, která je až 100x sladší než cukr. Pokud jste již v momentě, že nemáte výkyvy glykémie, můžete si dovolit přibrat do svého jídelníčku například trochu integrálního cukru (cukr, který nebyl rafinován např. Mascavo, což portugalsky znamená hnědý), trochu medu nebo melasy dobré kvality
. Pozor na hnědý cukr, je jen o malinko lepší než bilý. Čím méně bylo zasahováno do toho, čím chceme sladit tím lépe.
Hlavu vzhůru.
Jenom se jedná o to ze stravy vynechat cukr!!!!!!
Bibliografie:
Olga Cuevas, Equilibrio através de la alimentación, Barcelona 2011
Vida Lúcida
Bibliografie:
Olga Cuevas, Equilibrio através de la alimentación, Barcelona 2011
Vida Lúcida
No hay comentarios:
Publicar un comentario