jueves, 26 de marzo de 2015

5 jedů, co jíme každý den, BÍLÁ RÝŽE


Rýže bude asi největší překvapení z našeho listu bílých jedů. O cukru řada z vás slyšla, někteří možna i o mléce, ale o rýži?
Rýži, stejně jako bílé mouce je odebrána slupka a klíček, tedy části s nejvíce hodnotnými prvky. Takže nám vlastně zbyde jen škrob a tímto způsobem nekonzumujeme vyváženou potravinu s dobrou vstřebatelností, ale jen škrob, který zapřičiňuje velmi prudké zvýšení glukózy v krvi. Podle vědců na Harvardské univerzitě toto je jedním z rizik vzniku Diabetes (http://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/white-rice-brown-rice-whole-grains-diabetes/.)

Bílá rýže, i když je známa po mnoho století se skoro nekonzumovala, protože bylo obtížné ji ručně loupat. Začala se jíst jako taková až v 19 století, kdy evropani přivezli do Asie přistroje na její loupání. Výsledek toho byla nemoc Beriberi, onemocnění nervového systému, jehož příznaky jsou: těžká letargie, únava, a též  různé komplikace postihující kardiovaskulární, nervový, svalový a trávicí systém. V té době zemřelo na beriberi přes 500.000 lidí, než se přišlo na to, že takovéto bílé rýži chyběl důležitý prvek pero člověka a to vitamín B1. Další takovou chorobou byla a stále ještě je Pellagra, vznikající nedostatkem vitamínu B3. Jejíž příznaky jsou: dermatitida, diarea, demence.

Výměna bíle rýže za celozrnnou má pro naše zdraví mnoho výhod. Ta první a nejdůležitější je vitalita, kterou nám dává. Nezapomeňte, že v jednom zrnu je skryt celý jeden život! Nicméně jsou lidé, kteří celozrnnou rýži nebudou tolerovat, alespoň ne ze začátku. A to ti, kteří mají střeva ve špatném stavu. Tam je třeba začít například rýží pololoupanou nebo jíst puré z celozrnné, které jsme předtím přepasírovali. A to do té doby, než jejich střeva začnou celozrnnou rýži tolerovat. 
Celozrnná rýže nezanechává v těle metabolické odpadní látky, což je pro tělo určitý oddech. Je také základem velkého množství depurativních diet. 


Jak připravit celozrnnou rýži?

Necháme jí namočenou ve vodě (minimálně přes noc), kterou několikrát vyměníme. Zbavíme se tak kyseliny fytové, která je antinutriční látkou a snižuje vstřebatelnost některých minerálů (Vápník, hořčík, fosfor, železo a zinek). To samé je třeba dělat se všemi integrálními obilovinami a luštěninami. 
Samozdřejmě jako ostatní celozrnné potraviny je třeba jí kupovat v BIO kvalitě. Protože ve slupce se nachazí jak to nejlepši, tak to nejhorší. Mám tím na mysli zbytky pesticidů, hnojiv atd.
Na každou odměrku rýže dáme 2 odměrky studené vody plus špetku soli. Vaříme 2 minuty na maximum a pak asi 40 na minimum. Délka varu se bude odvozovat od délky namočení a druhu rýže. 

Doporučení 


Abychom využili všech výhod, co nám celozrnné potraviny nabízejí je třeba je uvařit a žvýkat adekvátně. Pokud to tak neděláme a konzumujeme je často, mohou nám způsobovat nadýmání a zakyselení organizmu. 
Samozdřemě, jsme-li zvyklí jen na bílou rýži nemusí nám tato celozrnná zpočátku moc chutnat. Ale snažte se najít nějaký recept, který vás uspokojí a určitě jí časem přijdete na chuť.

Nicméně bílá rýže je také na něco dobrá :)))) A to při průjmu!


Bibliografie:

Cuevas Olga, El equilibrio através de la alimentación, Barcelona
www.hsph.harvard.edu

No hay comentarios:

Publicar un comentario