jueves, 19 de marzo de 2015

5 Bílých jedů. co jíme každý den - BÍLÁ MOUKA


Bílou moukou mám na mysli jakoukoliv obilnou mouku, která prošla rafinací. To znamená, že v průmyslovém procesu jí byla odebrána slupka-otruby a klíček, což jsou části obilniny, kde se nachází nejvíce minerálů, vitamínů a vlákniny. 
Tato mouka se užívá jako přídavek do další spousty průmyslově zpracovaných potravin, protože je levná a „vyplní“ dané produkty.
Kromě toho, že je zbavena téměř všeho cenného, tak je bílá mouka ještě ošetřená bělidlama, emulgátory, stabilizátory, proti plísni.... Takže když jíme bílý chléb a jakýkoliv produkt s bílou moukou (kterých je ale na regálech mnoho!), tak jíme také výše zmíněné přídavky. 
Je hodně bělidel, která se používají  při zpracování mouky. Přitom kombinací nějakých z nich s bílkovinou, která ještě v mouce zbyla, se produkuje alloxan, který se používá v experimentech na zvířatech (např. když je potřeba, aby měli CUKROVKU).
Nemůžeme se tedy divit, že v zemích, kde se konzumuje hodně bílé mouky, je vysoký výskyt cukrovky i dalších chronických nemocí.

Bílý chléb je tedy "mrtvá potravina" a to ani nemusíme rozebírat téma, jak rafinované mouky zanášejí střeva a jak lepek (obsažen v pšenici, žitě, ječmenu a v menší míře i ovsi) zhoršuje cukrovku, celiakii, intoleranci na lepek (těch můžeme najít celou škálu a lidé o ní celá léta ani nemusí vědět) a imunitní onemocnění kromě jiných.

Nejlépe tedy je konzumovat zrna celá, nijak nezpracovaná. On totiž i tak zvaný celozrnný chléb je většinou dělán z bílé mouky, kam se přidávají otruby, barviva a posype se trochou semínek.
Při konzumaci celých zrn je nutné je mít v BIO kvalitě. Jak ve slupce máme to nejlepší ze zrna, tak se tam také uchovává nejvíce pesticidů a hnojiv, které se používají v konvenčním hospodářství.

Célá zrna, která můžeme konzumovat:

  • Pšenice (kterou bych však nedoporučovala z důvodů jejího přešlechtění)
  • Špalda
  • Kamut (špalda a kamut jsou staré odrůdy pšenice pro člověka o mnoho lépe stravitelné, protože nejsou přešlechtěné)
  • Rýže
  • Oves
  • Ječmen (z toho se dělá kvásek a je lepší ho nechat na pivo :)
  • Žito
  • Kukuřice (pozor na geneticky modifikovanou)
  • Pohanka (neni to obilnina z botanického hlediska)
  • Jáhly 
  • Quinoa (také je to pseudo obilnina a konzumovat se dá pokud nebereme v potaz to, že přichází z daleka-Bolívie)
  • Tef  (je z Afriky)

Pokud máme nedostatek energie, měli bychom hledat zdroje sacharidů právě v celých zrnech.

Jaký chléb tedy konzumovat?


Nejlepší chléb je CELOZRNNÝ z KVÁSKU, vyroben z mouky z BIOLOGICKÉHO zemědělství.

Čeho se vyvarovat?


Je nasnadě naučit se číst etikety, které provází většinu potravin a vyřadit ty, které obsahují mouku.

Zkuste nakupovat chléb v kvalitních pekárnách, kde vám mohou poradit a ne v supermarketech. A nebo si ho sami dělat :)












Bibliografie:

Olga Cuevas, equilibrio através de la alimentación
Vida Consciente¨
Vida lúcida

No hay comentarios:

Publicar un comentario