jueves, 26 de octubre de 2017

Kuzu, léčí tělo a mysl


Pomáhá prožívat emoce s rovnováhou a zmírňuje běžné drobné nepříjemnosti, jako je svalová bolest, trávicí potíže nebo symptomy menopauzy nebo horečka.



Kuzu/kudzu a jeho výhody

Kuzu je kořen rostliny Pueraria lobata. Je úžasný díky svým vlastnostem a vzhledem k tomu, že je jedním z největších kořenů na světě: může vážit až 90 kg. Pro získání kuzu se kořen namele a získaná mouka se opakovaně promývá studenou vodou z hor až je průhledná. Potom se suší a nechá se několik týdnů stát. V Japonsku a Číně se používá více než 2000 let v kuchyni i jako lék. Osobně raději používám přípravky, které rostou v mém okolí, nicméně kuzu je jedna z kěkolika vyjímek, které používám a nejsou lokální.

Chcete-li ho použít pro léčebné účely, tak se rozpustí čajová lžička kuzu ve sklenici vody a zahřeje se, aniž by se vařila, nepřetržitě se míchá, dokud se tekutina nestane průhlednou a nezhoustne. A pak se vypije.


Kuzu se používá v asijské kuchyni ke zhuštění polévek a omáček. Já bych to však nedoporučovala protože existují jiné a levnější škroby k tomuto účelu a aby si kuzu zachovalo svoje vlastnosti, tak je třeba ho nevařit.


Skladujte kuzu na suchém místě při pokojové teplotě. Při hleďte na to, aby balíček obsahoval pouze kuzu a ne jiné škrobové náhražky. Kuzu je považována za jednu z 100 nejvíce invazivních rostlin světa a proto je hojně po světě stříkaná herbicidy. I když pro terapeutické účely se používá kuzu 100% řemeslné výroby. 



Téměř univerzální medicína


Kuzu je snadno použitelné, jeho chuť je neutrální, nemá žádné vedlejší účinky a může nahradit léky, jako léky na chřipku a analgetika. Bojuje s kyselostí organismu, podporuje příznivé trávicí bakterie, pomáhá zaníceným střevům a pomáhá řešit jak průjem tak zácpu protože reguluje trávicí systém.


V čínské medicíně, kde je známá pod názvem gé gēn (se také používá k léčbě příznaků menopauzy, diabetu, nachlazení s horečkou nebo kašle a bolestem pohybového aparátu. 

Makrobiotická strava má kuzu mezi svými preferovanými produkty pro jeho energetickou neutralitu, ani velmi jin, ani velmi jang.

Účinky na příznaky menopauzy - zvláště na mentální a emoční úrovni - byly potvrzeny vědeckými studiemi financovanými japonskou vládou a jsou vysvětleny obsahem isoflavonů - puerarinu, daidzeinu a miroestrolu - které regulují hladinu estrogenu. Tyto isoflavony jsou velmi účinnou alternativou léčby syntetickými hormony. 


Výzkumníci na Harvardské univerzitě 1) potvrdili další tradiční indikaci: léčbu alkoholismu bez vedlejších účinků. Přesto však zatím není známo, jak se podaří deaktivovat nutkání konzumovat alkohol.


Mohla bych i nadále vypisovat jeho dovednosti: snížit krevní tlak, eliminovat bolesti hlavy  a migrény (kvůli jeho vasodilatačním účinkům) a léčit určitou hluchotu způsobenou špatným oběhem kapilár. Všechny tyto účinky se zdají být kvůli vysokému obsahu flavonoidů, vitamínu P, známých pro své antioxidační působení.


Ke snížení horečky


Chcete-li snížit horečku nebo obecně se cítit lépe, tak odpoledne rozmíchejte čajovou lžičku kuzu ve sklenici jablečného džusu, a zahřívejte až do zahustění. Pokud je užíváno na noc, tak vám pomůže usnout. Džus může být zředěn vodou na 50 procent.




Jak užívat kuzu pro jiné nemoci


Na alergie, poruchy trávení, únavu, průjem nebo atopickou pokožku se používá ume-kuzu: kuzu se opět připraví s vodou jak již bylo napsáno a nakonec se přidá polovina umeboshi švestky nebo půl lžičky ume pasty a několik kapek tamari (bio sojová omáčka bez pšenice). Pije se ještě teplé.

Obecně před jídlem reguluje trávicí systém a po jídle alkalinizuje tělo. Pokud ho ale chcete použít kvůli něčemu jinému než trávicímu systému je dobré užívat jej mimo jídla. 

Jestli chcete připravit sladký nápoj, tak se kuzu vmíchá do jablečného džusem místo vody nebo se dosladí melasou. V slané variantě je kuzu kombinováno s několika kapkami tamari a umeboshi pasty. 

Kuzu, umeboshi a tamari se dají koupit v obchodech se zdravou výživou.


Je třeba být opatrný, pokud používáte přípravky na diabetes, antikoagulanty heparin nebo warfin a antiagregační léky jako aspirin, protože můžou mít  synergický účinek.

Dále by se kuzu nemělo konzumovat, pokud berete tamoxifen nebo máte pozitivní karcinom prsu neboť obsahuje fytoestrogeny. 

1)https://news.harvard.edu/gazette/story/2005/05/kudzu-cuts-alcohol-consumption/

www.cuerpomente.com
Tratamientos naturales al alcance de todos, Olga Cuevas Fernandéz


No hay comentarios:

Publicar un comentario