5 Bílých jedů, co jíme každý den - Rafinovaná sůl
Jeden den se
průmysl rozhodl okleštit přírodní
krystalickou sůl pouze na chlorid sodný (dnešní stolní sůl). Vědci té doby
potvrdili, že ostatní složky v soli přítomné (minerály, stopové prvky)
nebyly potřebné a chlorid sodný na solení stačil. Sůl, která dříve byla
považována za „zlato“, protože člověku dávala vše potřebnépro jeho správnou výživu v přesných proporcích, které náš organismus potřebuje, se svým
rafinováním stala nepřijatelnou. Přispívají k tomu také uměle přidané
minerály jako jód, který když
přesáhne potřebné minimum (u každého člověka jiné), se stává toxickým a fluor, který prý zabraňuje zubním
kazům, téma již dávno přežité.
Je
několik základních typů přírodních solí:
- Rafinovaná sůl - pouze obsahuje chlorid sodný
- Mořská sůl, která kromě chloridu sodného obsahuje jód, magnézium a prakticky všechny stopové prvky
- Kamenná sůl, která obsahuje chlorid sodný a stopové monožství např. železa, manganu a vápníku.
Přírodní
sůl, jak ta mořská, tak ta kamenná, obsahuje 84 prvků, které má i lidské tělo
a obsahuje je v přesných proporcích. Málo lidí ví, že kompozice lidské
plazmy je téměř identická s kompozicí mořské vody. Tedy mořské
vody, kterou měla moře před milióny let.
Není
to sůl sama o sobě, co nám dělá tak velké škody, ale stolní sůl průmyslově
rafinovaná, které chybí ostatní minerály. Při rafinování zmizí ze soli magnézium
(mimo jiné) - základní prvek pro regulaci rovnováhy sodíku a draslíku. V případě,
že tato bilance není vyrovnaná, trpí tím všechny buňky našeho těla.
Dlouhotrvající zneužívání soli vede k tvrdnutí našich struktur, což způsobuje problemy růstu u dětí a zrychluje stárnutí u starších osob. Proto třeba v poslednim trimestru těhotenství je třeba soli ubrat.
Nejlepším ukazatelem množství soli v našich tělních tekutinách je žízeň. Jestli po jídle (z velké části vegetariánském) máme žízeň, znamená to, že množství soli v něm obsažené bylo nadměrné.
Dnešní
nekvalitní potraviny jsou PLNÉ rafinované soli, která zvyšuje riziko
kardiovaskulárních onemocnění. Konzumací této stolní soli požíváme 8-20x více soli než by se mělo.
Jaký vyvozuji závěr?
Převládat
by měl zdravý rozum! Čím méně do určité potraviny bylo zasahováno, tím lépe. Takže vařme ze základních potravin a ne z polotovarů.
Stolní
sůl vyhodit!
Polotovary
apod. s přidanou solí nekupovat!
Jak tedy solit?
Nejlepší
je z mého hlediska MOŘSKÁ NERAFINOVANÁ SŮL, většinou je našedlá a nesype
se tak perfektně jako stolní sůl, do které byly přidány protihrudkující látky. HIMALAJSKÁ
SŮL také není špatná, ale proč si jí
nechávat vozit z Pakistanu, když máme moře za rohem?
Na trhu je druhů soli přehršle, ale je třeba přesvědčit se, že kromě toho, že je sůl mořská, je také nerafinovaná. Na obrázku jen jeden příklad za všechny.
Bibliografie:
Olga Cuevas, El equilibrio a través de la alimentación, Barcelona
Vida Lucida
No hay comentarios:
Publicar un comentario